Kirjat: Avaa tunnelukkosi – Jeffrey E. Young ja Janet S. Klosko

avaa-tunnelukkosi

”Ihminen tekee kerta toisensa jälkeen samat virheet, joskin kerta kerralta hieman hienostuneemmin.” – Juice Leskinen

Miksi kehitys pysähtyy ja tilalle astuu jämähtäneisyys? Miksi moni hyvä idea ei näe päivänvaloa tai kukoistava yhteistyö lässähtää patti-tilanteeseen? Miksi uralla eteneminen törmää lasiseinään? Miksi hakeutuu uudestaan ja uudestaan suhteisiin, jotka tietää olevan tuhoisia. Vaikka onkin kiva syyttää aina ympäristöään ja muita, niin usein sylttytehtaalle johtavat jäljet päättyvät lopulta sylttytehtaalla piilottelevaan haavoittuvaan ja herkkään itseen. Mutta koska se on piilossa pimeässä, sitä onkin vaikeampi nähdä. Psykologian tohtorit Jeffrey E. Young ja Janet S. Klosko kutsuu uskomusjärjestelmässämme olevia rajoituksia luovia ydinongelmia tunnelukoiksi. Ne ovat ne ilkeän kivuliaat todelliset syyt, jotka mielellään alitajuntaisesti lakaisee maton alle. Mutta kun tunnistaa mitä hakea, ne voi löytää pimeästä.

Paradoksaalisesti me luomme tunnelukot suojellaksemme herkkää itseämme, mutta tunnelukoista itsestään muodostuukin iso, siis ISO ongelma. Tunnelukko on muodostunut estämään ulkoa tulevien uhkien, kuten hylkäämisen, kaltoin kohtelun tai epäonnistumisen haavoittamasta meitä ja ne ovat syvällä tiedostamattomassa mielessä, mutta niiden aktivoiduttua oireet näkyvät päällimmäisenä meidän käytöksessä. Niitä ei vain osata yhdistää oikeaan lähteeseen, emme edes itse. Sieltä kumpuavat mm. huono itsetunto, arvottomuuden tunne, ulkopuoliseksi itsensä kokeminen kuin myös riippuvuudet ja ulkopuolisten silmissä kohtuuttomat oikeutukset näennäisesti järjettömiin tekoihin. Tunnelukot suojelevat meitä, mutta tekevät samalla karhunpalveluksen kehittymisellemme.

Jeffrey ja Janet tunnistavat 11 tunnelukkoa jotka kumpuavat usein lapsuuden ja nuoruuden kokemuksista. He tarjoavat kirjassaan oivia työkaluja tunnelukkojen löytämiseen ja työstöön esimerkein ja itsearviointilomakkeineen. Olen luullut tuntevani itseni jo kohtuullisen hyvin, lähes niin hyvin että voin olla sinut itseni kanssa. Mutta kuinka ollakaan, tehtyäni kirjan itsearviointeja tunnistin useita vihlovia lukkoja alitajunnassani joita en tietoisesti ole ymmärtänyt olevan olemassakaan, mutta jotka ovat aivan ilmeisiä kun tietää mitä etsii.

Paitsi että lukot tuovat ongelmia vuorovaikutussuhteisiin ja suhteessa itseen, ne myös siirtyvät sukupolvesta toiselle ellei niitä murreta. Muutos ei ole ikinä kiva eikä helppo. Sen välttely on ja siksi niitä mielellään sivutaan, mutta ei osuta, kuin pujottelukisassa. Esteiden todellinen poistaminen vaatii epämukavuusalueelle menemistä ja hihojen käärimistä. Mutta myös palkinto on sen mukainen, se on se onnellisuus jota me liian usein tavoitellaan ulkonaisista lähteistä.

Avaa tunnelukkosi on fantastinen kirja joka kaikkien ihmisten parissa työskentelevien tulisi lukea! Ja ihmisten parissahan me kaikki lopulta työskentelemme, viimekädessä itsemme.

Suomenkielinen versio kirjasta julkaistu 2014.

Kirjan kotisivu