Kirjat: Tässä suhteessa – Veli-Matti Toivonen & Matti Kiviaho

tassa-suhteessa”Vasta kun opimme, miten toiset ihmiset ovat erilaisia, tulemme tietoiseksi siitä, millaisia itse olemme.”

Kirjassa mainittu vanha tarina kertoo kolmesta sokeasta miehestä, jotka tapasivat elefantin. Ensimmäinen löysi korvan, tutki sitä ja kertoi, että elefantti on litteä suuri levy tai laatta. Toinen sokea löysi hännän : – Ei, ei, hän sanoi, – elefantti on pitkä ja ohut kuin käärme tai naru. Kolmas mies saapui jalan kohdalle. – Te olette molemmat väärässä, hän sanoi – elefantti on kuin paksu puunrunko.

Toinen ihminen kannattaa kohdata hänen maailmankuvassaan, siten syntyy ymmärrys joka antaa eväät hedelmälliselle yhteistyölle. Liian usein me lukittaudutaan omaan pieneen maailmaan jota pidetään absoluuttisena todellisuutena ja jota verissä päin puolustetaan. Kukapa se haluaisi väärässäkään olla, vaikka usein todellisuudessa eri osapuolet voivat olla kolmen miehen tavoin aivan yhtä lailla oikeassa.

Ryhmässä toisen tai toisten ihmisen maailmankuvan tarkastelu objektiivisesti luo pohjan ymmärrykselle ja koko joukon eteenpäin vyörymiselle jossa toinen toistaan tukien tehdään ihmeitä ihmeiden perään. Ryhmän jäsenet luovat oman yhtenäisen todellisuuden joka rikastaa kaikkia ryhmän jäseniä. Parhaimmillaan kullekin jäsenelle muodostuu merkityksellinen ihannerooli jota toiset tukevat. Kirjassa lainataan Goethea; Jos ihmiseen suhtautuu sellaisenaan kuin hän on, hänen tilansa vain pahenee. Mutta jos häneen suhtautuu sellaisena, millaiseksi hän voi tulla, sitten hänestä tulee sellainen kuin pitäisi.

Luen NLP kirjoja tasaisin väliajoin ja olen huomannut, että suomalaisten kirjoittamat ovat aivan parhaasta päästä. Tiukan analyyttista sisältöä lähteineen ilman hysteriaa ja hypeä. Suosittelen.