Kirjat: Älyllinen kunto – Leenamaija Otala

978-951-0-36504-5_alyllinen_kunto_3d.jpg_1Jatkuvan oppimisen viisi taitoa:
1. Kurinalaisuus
2. Analyyttisyys: yhdistely ja systeemiajattelu
3. Luovuus ja kekseliäisyys
4. Erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen
5. Eettisyys haastamalla omaa rooliaan

(Howard Cardner, Harvardin yliopiston professori)

Aivoja voi kehittää aivan kuin lihaksia, kuntoilemalla. Lihasjumpassa rasitetaan lihaksia, aivojumpassa aivoja. Molemmissa tapauksissa harjoittelun kohde pysyy vetreänä. Keskeistä oppimisen kannalta on dopamiini, joka edistää positiivisia tunteita ja oppimista sekä serotoniini, joka palkitsee mielihyvän tunteella. Positiiviset tunteet auttavat painamaan asioita pitkäkestoiseen muistiin.

Jotta neuroneja pystyy syntymään aivoihin lisää, tarvitaan myös oikeanlaista ravintoa ja unta. Monipuolinen ruokavalio auttaa aivoja uusiutumaan ja kehittää muistia. Uni auttaa järjestelemään asioita ja mahdollistaa katkeilemattoman ajatuksen.

Älyllinen kunto on monipuolinen kirja neurologiasta psykologiaan ja sieltä ravinto-oppiin, joka antaa mielenkiintoisen läpileikkauksen hieman huonosti huomioituun kuntoilun lajiin, mutta mikä muuttuu hektisessä informaatioyhteiskunnassa yhä tärkeämmäksi.