Kirjat: Joukko ja valta – Elias Canetti

joukko ja valtaMe pelätään eniten kouraisua. Mikä voisi olla inhottavampaa kuin pimeässä jonkun tuntemattoman kosketus joka tarttuu meihin kiinni. Koska perinteiset uhkaajat ovat olleet ruokahalultaan rajallisia, joukko on suojannut meitä alentaen todennäköisyyttä, että juuri itse tulee syödyksi kaikkien joukosta. Luotamme siihen, ettei uhka pysty nielaisemaan kaikkia. Aivan kuin gasellilauma rauhoittuu kun jahtaava leijona saa yhden yksilön, uhrin, kiinni ja siten muut voivat huokaista ja todeta selvinneensä hengissä, koska Leijonan ruokahalu on rajallinen. Uhraaminen on siten meillä verissä.

Joukko tuo meille turvaa ja haluamme sen kasvavan loputtomiin. Kasvu luo mielihyvää. Ainoastaaan suljettu joukko jämähtää suojaamaan reviiriään ja huomio kiinnittyykin siellä korostetusti rajoihin. Avoin joukko pyrkii taas kasvuun, tiiviyteen ja tasa-arvoon. Joukolla on myös aina suunta jota kohti se kulkee.

Jos joukko on vielä  pieni se pyrkii liioittelemaan kokoaan luomalla mielikuvaa suuresta, kuten alkuasukasheimon tanssijat tömistelee maata villisti kuulostaen suurelta laumalta. Eikä ole parempaa magneettia kerätä joukkoa yhteen kuin tuli, joka on Canetin mukaan joukkosymboleista vahvin.

Joukot jakautuvat tarkoituksensa mukaan. Vihajoukot ovat valmiit lynkkaamaan, pakojoukot pakenevat hurmoksessa, kieltojoukot muodostavat lakkoja, juhlajoukot juhlivat ja kääntymysjoukot vaihtavat mielipidettään. Kaikissa joukoissa yhteenliittyminen tiivistää energiaa ja antaa jäsenilleen voimaa.

Joukkojen lisäksi muodostamme pienemmässä mittakaavassa joukkueita, joiden avulla voimme metsästää tuottoisammin, sotia voitokkaammin, surra syvemmin tai kasvaa ja runsastua tehokkaimmin. Joukkue voi olla hiljainen vaaniva tai äänekäs hyökkäävä.

Elias Canetti työsti kirjaa viisitoista vuotta ja se näkyy poikkeuksellisena syvällisyytenä. Kirja antaa paljon selityksiä miksi käyttäydymme joukkona siten kuin käyttäydymme. Huikea teos täynnä asiaa. Jos löydät tämän kirjan jostain, niin se kannattaa napata kirjahyllyyn.